Sütőtökös, gesztenyés, pisztáciás őszi mámor

0

Sütőtökös, gesztenyés, pisztáciás őszi mámor

Ősszel nem is vágyunk másra esténként, mint egy bögre teával és finom harapnivalóval bekuckózni a paplan alá. Jó hír, hogy vannak olyan sütemények, amelyek egész könnyen beilleszthetőek az éterünkbe, erre hoztam most nektek egy receptet. 

Az egészséges sütőtök

A sütőtök sokféle problémára nyújthat megoldást. Serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén, remek hashajtó és béltisztító, ezért a böjtölés és méregtelenítő kúrák során is érdemes alkalmazni. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően az egyik legjobb megoldás az immunrendszer erősítésére. A legjobb ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek, gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van. Mint ahogy a legtöbb sárga zöldség vagy gyümölcs, így a sütőtök is gazdag béta-karotinban.

Hozzávalók
A kevert tésztához:
  • 30 dkg sült sütőtök
  • 20 dkg natúr gesztenyemassza
  • 10 dkg durvára tört dió
  • 20 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 5 evőkanál méz
  • 1 dl tej
A tetejére:
  • 250 g mascarpone
  • 3 evőkanál méz
  • 10 dkg pisztácia
A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.
Elkészítés

A sütőtököt süsd meg előre melegített, 180 fokos sütőben. Nagyjából 35 perc alatt meg is lesz. 

Egy tálba tedd bele a sütőtököt és a gesztenyemasszát (én a Maroni márkát használom, nagyon finom és nincs benne hozzáadott cukor) majd törd össze villával. Add hozzá a tojásokat, az olvasztott vajat a mézet és a tejet, majd egy robotgép segítségével kavard krémesre. 

Ezután add a masszához a liszteket, a sütőport és a diót, majd kavard homogénre. 

A masszát öntsd egy kivajazott tortaformába. Ha van, akkor használj szilikon formát. Tedd be 190 fokos sütőbe. Nagyjából 30 perc alatt elkészült. 

Hagyd kihűlni a sütit

A mascarponét robotgéppel kezd el felverni, hogy kicsit krémesebb legyen, majd add hozzá a mézet. Édesítés képpen használhatsz bármilyen édesítőt is. 

A mascarponét kend rá a süteményre és szórd meg a durvára vágott pisztáciával.

Kész is! Jó étvágyat hozzá!

Related Posts