Fetás görögdinnye saláta

0

Fetás görögdinnye saláta

A nyári hőségben érthetően nagy kedvencnek számít a lédús görögdinnye, amelyről ugyanakkor sokan nem is tudják, mennyire egészséges. Lássuk tehát, miért érdemes a dinnyeszezonban minél több szelettel elfogyasztani!
Hidratálja a szervezetet:

Az első és legfontosabb jótékony tulajdonsága a görögdinnyének, hogy kiválóan hidratál. Köztudott, hogy szervezetünket megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel tarthatjuk hidratáltan. Mivel a dinnye 92 százalékban vizet tartalmaz, ezért tökéletesen eleget tesz ennek az elvárásnak.


Tele van értékes tápanyagokkal

Vitaminok terén nagy mennyiségben megtalálható benne az A- és C-vitamin. A C-vitaminra minden évszakban nagy szükségünk van, ezért érdemes nyáron is fogyasztani olyan gyümölcsöket, amelyek tartalmazzák ezt a vitamint. Ezek közül pedig a görögdinnye jó választás lehet. A B-vitaminok közül megtalálható benne a B1-,B3-, és B6-vitamin, továbbá magnéziumot is tartalmaz, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.

A vese “doktora”

A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját. Mivel víztartalma nagyon magas, serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros anyagokat. Sőt még a bőrnek is jót tesz!

Éppen ezért, igyekezzünk nyáron minél több dinnyét fogyasztani!

Ha már unod “csak magában” enni, készíthetsz egy ínycsiklandozó salátát is, ami a forró napokon tökelétes lehet ebédre. Az én nagy kedvencem a fetás görögdinnye saláta. 

Hozzávalók:

  • Görögdinnye
  • Feta sajt
  • Menta
  • Lila hagyma
  • Uborka
  • Olívabogyó
  • Lime
  • Só és bors

Elkészítés:

  1. Vágjuk fel a gyümölcsöket és a zöldségeket. Érdemes a dinnyét kimagozni, hogy ne evés közben kelljen szedegetni. Tegyük egy nagy tálba majd szórjuk rá az apróra tépkedett mentát. Szórjuk meg ízlés szerint egy kis sóval és borssal, majd facsarjuk rá 1 db lime levét. 
  2. Aki esetleg még ízesebben szeretné kipróbálni, akkor hagyja ki a lime levet. Helyette öntsön a salátára 1 evőkanál fehérborecetet és 3 evőkanál extra szűz olíva olajat. 
  3. Keverjük össze óvatosan (ne törjön össze a dinnye) és tegyük a hűtőbe 1,5-2 órára, hogy igazán összeérjenek az ízek. 
  4. Tálalás előtt szórjuk meg gazdagon a felkockázott vagy kézzel összetört feta sajttal. 
Ez a saláta önmagában is isteni csemege. Ha mégis ennél mellé valamit, akkor nagyon jól passzol a csirkéhez vagy akár a füstölt lazachoz is. 

Ha még jobban felturbóznád a salit, adj hozzá bátran plusz zöldséget vagy gyümölcsöt. A koktélparadicsom vagy az áfonya nagyon választás lehet.

Related Posts